Huntenkunst 2002

logoSplinterbeest

logoSplinterbeest

Dieren


Presentatie van het Boek Dieren op de Huntenkunst met een deel van het INTERVIEW met Fred Balvert (zie ook hieronder).Op de Huntenkunst 2002 presenteer ik mijn Boek 'Dieren' (met tekst 'Indrukwekkende Dieren' van Fred Balvert)

Huntenkunst 2002
Cheeta - 160 x 110 cm - acryl op papier - 2001
Indrukwekkende dieren van Annette Splinter

Het logge, langgerekte silhouet van een nijlpaard trekt in zilvergrijze tinten over een zwartblauwe achtergrond, die licht zacht terugkaatst en tegelijk onmetelijk diep is, als het water van een naamloze oerrivier waarin dit mysterieuze dier huist. Zijn gladde en tegelijk grove voorkomen ontleent het dier aan de drager van het schilderij dat bestaat uit laagjes nat over elkaar geplakt papier.

De recente dierenschilderijen van Annette Splinter reiken verder dan de natuurgetrouwe weergave van de fysieke vormen van haar onderwerpen. De kunstenaar probeert te doorgronden wat zij als het wezen van het dier beschouwt. In elk werk uit de serie vangt ze haar onderwerp in een moment; intens en vluchtig als de kleuren van het Afrikaanse landschap die, zoals ze uit eigen ervaring vertelt, alleen ‘s ochtends en ’s avonds te bewonderen zijn, omdat ze overdag oplossen in het felle zonlicht.

Met een even geduldige als zorgvuldige hand op het schildersdoek gezet, is het alsof de materiële verschijning van de dieren bestaat uit pure energie, in het ene werk in een toestand van beheerste rust, in het andere trillend klaar om weg te schieten. Als reflecties van licht, kleur en schaduw maakt Annette Splinter de dieren los uit hun omgeving. Ze plaatst ze in een nieuwe achtergrond, die bestaat uit abstracte patronen en op het doek geplakte voorwerpjes waarvan ze de betekenis met de dieren associeert: het wrattenzwijn tegen een ordening van roodbruine en zilvergrijze strepen waarin gouden eikels zijn verstopt; de puppie van de zo gewantrouwde hyena tegen een vrolijk roze gekleurde sterrenhemel; de grafische tekening van de zebra tegen een eigenwijs blokkenpatroon.